Elite Mannen toerisme

© Toerisme Vlaams-Brabant
© Toerisme Vlaams-Brabant

Leuven 

Het decor voor de start van De Brabantse Pijl bevindt zich op het Ladeuzeplein in Leuven. De gezellige, maar ook bijzonder innovatieve stad heeft heel wat te bieden. Zo is haar universiteit de oudste van België en zorgen de vele studenten die in de stad wonen voor een bruisende sfeer. Voor een gezellig café of terrasje zoek je best een tafeltje tussen de studenten op de alombekende Oude Markt. Eerder op zoek naar cultuur? Dan mag je de reusachtige bibliotheek op het Ladeuzeplein absoluut niet overslaan, net als het prachtige stadhuis in Gotische stijl. In het Heverleebos laat je de prachtige stukjes architectuur achter je en kan je je gedachten even op nul zetten. Maar ook de echte sportman of -vrouw komt helemaal thuis in Leuven. De stad kreeg in 2021 de titel van Europese Sportstad en de apotheose van het wielerjaar ligt er in september met de 2021 UCI Road World Championships. Daarnaast kan je er naar hartenlust bewegen op de andere leuke sportevents en -activiteiten die georganiseerd worden in de stad. Voor ieder wat wils dus in Leuven.

© Lander Loeckx
© Lander Loeckx

Overijse

De gemeente Overijse ligt in het hart van Vlaams-Brabant, ten zuiden van het Zoniënwoud. Overijse heeft vele troeven maar is vooral gekend voor de tafeldruif, waarover je alles komt te weten in het bezoekerscentrum Dru!f. Je kan heerlijk wandelen of fietsen in het Zoniënwoud, langs holle wegen en uitgestrekte natuur of op ontdekking gaan langs architecturale pareltjes zoals de vele serristenwoningen, de Vuurmolen of Tombeekheyde. De hellingen in het mooie, groene en glooiende Dijlelandschap zorgen ook voor pittige wielerkoersen. Zo zijn de Druivenkoers, de Druivencross – de moeder der crossen – en de Brabantse Pijl telkens weer een feest voor zowel wielrenners als supporters. En ook de Brabantse Pijl cycling route loopt langs Overijse! 

© Lander Loeckx
© Lander Loeckx

Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant weet van koersen. Van heroïsche hellingen en adembenemende afdalingen. Van kasseien die je doen daveren en rechte betonwegen om een spurtje te trekken. Vraag maar aan Eddy Merckx waar hij de smaak te pakken kreeg. Of aan Sven Nys, die het cyclocrossparcours op zijn Balenberg deelt met iedereen. Maar ook de jonge wielergarde is hier thuis. Remco Evenepoel koerst het liefst over de glooiingen van het Pajottenland. Jasper Stuyven deed vanuit zijn thuisstad Leuven zowat alle fietswegen van de provincie aan tijdens zijn lange trainingsritten. En je kan hier niet alleen snelheid maken op de mooiste fietswegen, want het offroadavontuur lonkt als je de platge(t)reden paden verlaat. De mooiste gravelroutes tonen je plekken waar je met vier wielen gewoon niet geraakt. Waag je met je mountainbike of crossfiets aan uitdagende singletracks door de bossen en velden. Aan jou om het allemaal te ontdekken. 

Cycling in Flanders

De essentiële gids voor een ideale fietsbeleving in Vlaanderen. Verneem alles wat je moet weten over fietsen in Vlaanderen. Ontdek indrukwekkende routes, uitdagende bucket lists en tips om je verblijf te plannen!