Winder wint de Brabantse pijl na millimetersprint

Winder wint de Brabantse pijl na millimetersprint

Road  14/04/2021

Na een wedstrijd met maar liefst 22 hellingen sprintte een kopgroep van 6 om de zege. Daarin beslisten millimeters over winst en verlies. Uiteindelijk was het Amerikaans kampioene Winder die de wedstrijd won, voor Vollering en Balsamo. 

Voor het tweede jaar op rij gingen de vrouwen van start in Lennik voor een tocht van 127 km. Op weg naar de finish in Overijse wachtten maar liefst 22 hellingen. In het eerste wedstrijduur probeerden verschillende rensters een vroege vlucht te forceren, maar het peloton liet niet begaan. In gesloten slagorde bereikten ze de lokale ronden in Overijse. 

Bij de eerste passage op de Moskesstraat en Holstheide kwamen er scheuren in het peloton, maar wegrijden deed niemand. Na de eerste passage aan de finish probeerden onder andere Van Vleuten (Movistar Team Women), Vollering en Moolman-Pasio (Team SD Worx), Brand (Trek-Segafredo) en Rivera (Team DSM) de forcing te voeren, maar ook zij geraakten niet weg. 

Bij de tweede passage op de Moskesstraat, die later dit jaar ook in het parcours van de wegritten tijdens de 2021 UCI Road World Championships opgenomen is, waren het Balsamo (Valcar-Travel & Service) en Thomas (Movistar Team Women) die hun kans schoon zagen. Ze kregen het gezelschap van Fisher-Black (Team SD Worx), Amialiusik (Canyon//SRAM Racing) en Wiles (Trek-Segafredo), maar opnieuw was de aanval een maat voor niets. 

Na de tweede beklimming van de S-bocht en bij het ingaan van de laatste ronden wisten dan toch 6 rensters te ontsnappen: Vollering (Team SD Worx), Balsamo (Valcar-Travel & Service), Labous (Team DSM), Lowden (Drops-Le Col Supported by Tempur), Thomas (Movistar Team Women) en Winder (Trek-Segafredo). Boven op de top van de laatste keer Moskesstraat hadden ze nog een voorsprong van ongeveer 50 seconden op het achtervolgende peloton. 

Voorin vonden ze elkaar en trokken ze samen naar de laatste beklimming van de S-bocht. Het peloton was uitgeteld, de winnares zat vooraan. Daar was het Lowden die in de laatste kilometer haar ultieme aanval plaatste. De rest zat snel op het wiel en de sprint volgde. Balsamo zette de sprint in, maar het waren Winder en Vollering die er nog over kwamen. Millimeters beslisten over winst in De Brabantse Pijl 2021. Vollering juichte, maar het was Amerikaans kampioene Winder die aan het langste eind trok, voor Vollering en Balsamo. 

Foto: © Photonews 

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm