Vollering soleert naar zege in Overijse

Vollering soleert naar zege in Overijse

Road  13/04/2022

Na een nipte tweede plaats vorig jaar was het dit keer wel raak voor de Nederlandse Vollering. Op 10 km van de streep liet ze Rooijakkers achter bij de vierde en laatste beklimming van de Moskesstraat. Niewiadoma sprintte op zo’n 20 seconden naar de tweede plaats, voor Lippert. 

Om 10u50 vertrekt het peloton op de Markt van Lennik voor een tocht van 141km over 24 hellingen. Hoewel de rensters onderweg met enkele buien af te rekenen krijgen, is de aanvalslust in het peloton meer dan aanwezig. Echt wegrijden, dat lukt niet. Eerst probeert Christian (Le Col Wahoo) het en bij de eerste passage op de Hertstraat waagt ook Kraak (Jumbo-Visma Women) haar kans, maar beide zonder succes. 

In het peloton controleert Team SD Worx de wedstrijd, met Marlen Reusser zichtbaar voorin. Op zo’n 55 km van de streep scheurt zich een groep van het peloton af, met onder andere Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing), Labous (Team DSM), en het duo Vollering - Reusser (Team SD-Worx). De voorsprong op het peloton met wereldkampioene Balsamo (Trek-Segafredo) bedraagt al snel 20 seconden. Het blok rond Balsamo probeert vanuit het peloton de koers te controleren. 

Vlak voor het ingaan van de twee laatste ronden dikt de voorsprong van de kopgroep aan tot 40 seconden. Het peloton is door de weersomstandigheden intussen een uitgedunde achtervolgende groep geworden. Bij de derde en voorlaatste passage op de Moskesstraat volgt de hergroepering. Op de kasseien wordt de kopgroep gegrepen door wat er nog overblijft van het peloton en is alles te herdoen. 

(lees verder onder de foto)

Liane Lippert
Liane Lippert

Met nog zo’n 25km te gaan acht Rooijakkers (Canyon//SRAM Racing) haar moment gekomen. Ze krijgt Vollering, de nummer twee van vorig jaar, mee in haar zog.  De twee rijden meteen een voorsprong van 15 seconden bij elkaar en rijden meter voor meter verder weg. Het peloton lijkt eraan te zijn voor de moeite. De winnares zit vooraan. 

Bij de laatste passage op de Moskesstraat, op zo’n 10 km van de streep, laat Vollering haar metgezellin achter en gaat ze solo op zoek naar de zege in de 5e editie van De Brabantse Pijl. Rooijakkers doet er alles aan om de tweede plaats veilig te stellen, maar krijgt op minder dan 5 km van de streep nog het gezelschap van Nieuwiadoma (Canyon//SRAM Racing), het duo Lippert - Labous (Team DSM) en Reusser, ploeggenote van Vollering. 

De zege van Vollering komt niet meer in gevaar. De runner-up van vorig jaar mag de handen in de lucht steken en viert op de Brusselsesteenweg in Overijse. Op zo’n 20 seconden van de winnares sprint Nieuwiadoma naar de tweede plaats, voor Lippert. 

Volg De Brabantse Pijl op deze kanalen
Lees meer | Volg De Brabantse Pijl op deze kanalen
Sportful ontwerpt nieuwe Flanders Classics collectie
Lees meer | Sportful ontwerpt nieuwe Flanders Classics collectie
Gelijk prijzengeld voor vrouwen in alle Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | Gelijk prijzengeld voor vrouwen in alle Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Sheffield solo aan het feest in Overijse
Lees meer | Sheffield solo aan het feest in Overijse