Sheffield solo aan het feest in Overijse

Sheffield solo aan het feest in Overijse

Road  13/04/2022

De 19-jarige Magnus Sheffield heeft De Brabantse Pijl gewonnen na een aanval in de slotkilometers. Hij snelde weg uit een kopgroep van zes en kwam solo over de streep. De Fransman Cosnefroy sprintte naar plek 2, voor Barguil. 

Om 12u30 schieten de Elite Mannen vanop het Ladeuzeplein in Leuven uit de startblokken. Het duurt niet lang vooraleer de vlucht van de dag zich vormt. Ludovic Robeet (Bingo-Pauwels Sauzen WB), Aaron Van Poucke (Sport-Vlaanderen Baloise) en Ander Okamika (Burgos-BH) krijgen groen licht van het peloton. Hun voorsprong zal uiteindelijk zo’n 4 minuten bedragen. 

Op minder dan 100 km te gaan komen de lokale ronden in beeld. Op de Hertstraat komen Van Poucke en Robeet als eerste boven, de Spanjaard Okamika moet een paar lengtes prijsgeven. Ondertussen wordt in het peloton een gevecht geleverd om in een goede positie aan de eerste helling van de lokale ronden te beginnen. Het is Turner die er voor INEOS Grenadiers aan de boom gaat schudden. Hij krijgt ploegmakker Sheffield, Campenaerts (Lotto-Soudal), Kamp (Trek-Segafredo) en Nizzolo (Israel-Premier Tech) mee.  

Een kleine 10 km later, op 73 km van de streep, plaatst Evenepoel een tegenaanval op de Holstheide. Teuns gaat mee in het wiel en rijdt samen met Evenepoel en onder andere Wellens naar de groep Turner. Het peloton is niet ver en een hergroepering is dus onvermijdbaar, alles kan herbeginnen bij het ingaan van de tweede lokale ronde in Overijse. 

Daar ziet Evenepoel opnieuw z’n kans schoon. Weer op de Holstheide plaatst hij een versnelling. Hij krijgt Turner & Pidcock (INEOS Grenadiers), Wellens (Lotto-Soudal) en Stannard (Alpecin Fenix) mee. Ook Cosnefroy (AG2R Citroën Team), Barguil (Team Arkéa-Samsic), Sheffield (INEOS Grenadiers), Campenaerts (Lotto-Soudal) en Teuns (Bahrain Victorious) komen aansluiten. Die groep van 10 rijdt meter voor meter weg en lijkt om de overwinning te zullen strijden. 

(lees verder onder de foto)

Magnus Sheffield
Magnus Sheffield

Al vrij snel valt Teuns vooraan weg door een lekke band. Hij pikt na een wielwissel in bij het peloton waar de mannen van Israel – Premier Tech het gat proberen te dichten. De hellingen volgen elkaar intussen in een sneltempo op en dus maken de renners zich al klaar voor de derde passage op de Hertstraat. Sheffield versnelt in de kopgroep, maar Evenepoel zit iets te ver. De Belg probeert op de kasseien plaatsen goed te maken, maar moet samen met Campenaerts en Barguil een gaatje laten. Op weg naar de derde keer Moskesstraat slaan Berguil en Evenepoel de handen in elkaar om weer voorin te geraken, wat ook lukt. Aan de voet van de Moskesstraat komen Evenepoel, Barguil en Campenaerts opnieuw vooraan aansluiten. 

Op de top van de Moskesstraat gaat Evenepoel ervandoor, maar wegrijden gebeurt niet. Een helling later, op de Holstheide, versnelt Evenepoel opnieuw, net als bij de eerste twee passages. Voor Campenaerts en Stannard gaat het voorin nu te snel. Nadien blijven de aanvallen vooraan even uit. Tot op bij de laatste passage op de Hertstraat. Sheffield versnelt in het gootje, met Cosnefroy in het wiel. Net als een ronde eerder moet Evenepoel, die niet in het gootje lijkt te durven rijden, een gaatje laten. Cosnefroy en Sheffield rijden heel even weg, maar een algemene hergroepering laat niet op zich wachten. Ook Evenepoel weet opnieuw het gat te dichten. In de achtergrond zijn intussen Teuns, Meurisse, Matthews, Trentin en Kron op de Hertstraat weggereden uit het peloton. 

Bij de laatste keer Moskesstraat is Barguil het kind van de rekening. De Fransman komt net voor de Holstheide weer vooraan aansluiten. Op de voorlaatste klim is het Pidcock die het tempo bepaalt, maar afscheiding komt er niet. Het lijkt te moeten gebeuren op de S-bocht, al is dat buiten Sheffield gerekend. Op 3,5 km van de aankomst gaat de 19-jarige Amerikaan van INEOS Grenadiers er solo vandoor. 

Nadat Sheffield INEOS Grenadiers voor het tweede jaar op rij laat feesten in Overijse, sprint Cosnefroy voor Wellens naar de tweede plaats. Die laatste wordt gedeclasseerd en verliest z’n podiumplek door een manoeuvre in de sprint aan Barguil. 

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm