Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse

Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse

Road  10/04/2024

Elisa Longo Borghini heeft voor het eerst in haar carrière De Brabantse Pijl gewonnen. De Italiaanse kampioene reed solo over de streep, Demi Vollering werd tweede op zo’n 40 seconden. De Australische Alexandra Manly sprintte nog naar plek drie.  

Onder een straalblauwe hemel werd in Lennik om 10.50 u. het startschot gegeven voor de 7de editie van De Brabantse Pijl voor vrouwen. De rensters kregen een parcours van 135 km voorgeschoteld met een finale in en rond Overijse. Daar stonden vier beklimmingen van Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide en S-bocht op het programma.  

Na 20 km koers vormde zich de vroege vlucht. Het tweetal Molenaar (VolkerWessels) en Söderqvist (Lifeplus-Wahoo) trok stevig door en sloeg een gaatje op het peloton. Niet veel later waren het Labecki (EF Education-Cannondale) en Watts (Lifeplus Wahoo) die het duo voorin kwam vergezellen. Met een voorsprong van bijna 4 minuten begon de kopgroep op 80 km van de streep aan de eerste lokale ronde in Overijse.  

In het achtervolgende peloton was het Vollering (SD Worx – Protime) die op 60 km van de streep en bij de eerste passage van de Holstheide voor het eerst haar benen testte. De Nederlandse kampioene trok stevig door waarna haar ploeg zich op kop zette en het tempo in het peloton stevig de hoogte injaagde. Zo’n 10 km later, bij de aanvang van de tweede lokale ronde nam Lidl- Trek de stok van SD Worx- Protime over en was het Longo Borghini die op de tweede passage van de Moskesstraat flink versnelde. Enkel haar ploeggenote Van Anrooij, Vollering en Kraak (FDJ- Suez) konden haar spoor volgen, maar wegraken lukte niet.  

(lees onder de foto verder)

Bij het ingaan van de voorlaatste lokale ronde hield de kopgroep nog een voorsprong van zo’n 30 seconden over. Vanuit het peloton maakten Sofia Bertizollo (Team UAE ADQ) en Alessia Vigilia (FDJ-Suez) nog de oversteek naar voor. We begonnen zo aan de finale met een kopgroep van 6. In die finale ontplofte het in het peloton bij de voorlaatste beklimming van de Hertstraat. Vollering trok andermaal stevig door en enkel Ronde van Vlaanderen winnares Longo Borghini sprong mee op haar wiel. Het duo kwam op de Holstheide voorin aansluiten. 

In de voorlaatste passage op de S-bocht in Overijse draaide de Nederlandse kampioene andermaal het gashendel helemaal open, Longo Borghini reageerde opnieuw alert en ook een taaie Vigillia haakte haar wagonnetje aan. Met z’n drieën begonnen ze met zo’n 15 seconden voorsprong aan de laatste lokale ronde.  

De beslissende versnelling kwam uiteindelijk van Longo Borghini, op 7 km van de meet. De Italiaanse trok stevig door op de Holstheide en nu moest Vollering passen. Longo Borghini reed seconde na seconde verder weg en finishte uiteindelijk solo op de Brusselsesteenweg in Overijse. Vollering strandde op de tweede plaats, op 41 seconden van de winnares. Manly sprintte vanuit het peloton nog naar plek drie. 

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Download de Official Fan Guide van De Brabantse Pijl
Lees meer | Download de Official Fan Guide van De Brabantse Pijl