Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm

Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm

Road  08/04/2024

Op woensdag 10 april organiseert de Hersenletsel Liga met de steun van Vias institute en verschillende artsenverenigingen de eerste Dag van de Fietshelm in Vlaanderen. Hiermee willen ze fietsers aanzetten om een fietshelm te dragen en zo zware hoofdletsels te vermijden. Om de boodschap te laten verspreiden, roepen ze jong en oud op om een selfie met fietshelm te posten op sociale media met de hashtag #helmop.

Een hersenletsel, het overkomt meer mensen dan je denkt! In België hebben naar schatting 300.000 mensen een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). De problematiek van hersenletsels is nauwelijks gekend. Een brede sensibilisering op alle niveaus is dus noodzakelijk. Steeds meer mensen springen op de fiets. Of het nu recreatief is, voor woon-werk/school vervoer of voor de sport. Fietsen is gezond en maakt mensen gelukkiger maar meer fietsen zorgt ook voor extra uitdagingen. Uiteraard is een goede fietsinfrastructuur belangrijk, met voldoende afgescheiden fietspaden. Ook moeten gemotoriseerde weggebruikers altijd hun snelheid matigen in de buurt van fietsers en voldoende afstand houden bij het inhalen. Fietsongevallen worden niet altijd veroorzaakt door aanrijdingen, maar heel dikwijls door valpartijen. Tussen fietsers onderling of vaak zelfs zonder tegenpartij. Jezelf extra beschermen met een fietshelm is daarom een no-brainer.

Bij een val vormt een fietshelm een enorme bescherming. Ziekenhuizen zien jammer genoeg dagelijks fietsers binnenkomen met ernstige hoofdletsels, die vaak leiden tot onomkeerbare hersenletsels. Bij een kwart van de gehospitaliseerde fietsers is een schedel- of hersenletsel de belangrijkste verwonding. De zichtbare en vaak onzichtbare gevolgen draag je de rest van je leven. Het gebruik van een geschikte fietshelm verlaagt de kans op een ernstig hoofdletsel met 60%.

De Hersenletsel Liga wil met de Dag van de Fietshelm jong en oud bereiken en hen overtuigen om de fietshelm te dragen. Ze roepen dan ook op om in de periode van de Dag van de Fietshelm zoveel mogelijk selfies met de fietshelm te posten op sociale media met #helmop. Meer info vind je op www.dagvandefietshelm.be.

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Download de Official Fan Guide van De Brabantse Pijl
Lees meer | Download de Official Fan Guide van De Brabantse Pijl