Godon viert op de Brusselsesteenweg

Godon viert op de Brusselsesteenweg

Road  12/04/2023

Dorian Godon heeft de 63ste editie van De Brabantse Pijl op zijn naam geschreven. De Fransman was de snelste in een sprint à deux met Ben Healy. Benoit Cosnefroy mocht na een late uitval als derde mee op het podium.

Om 12.30u weerklonk het startschot op het Ladeuzeplein in Leuven. De renners begonnen aan een tocht van 205 km met onderweg 25 hellingen. Al na 10 km was de vroege vlucht een feit. Meens (Bingoal WB), De Pestel (Team Flanders - Baloise), Townsend (Bolton Equities Black Spoke) en Gudmestad (Uno-X Pro Cycling Team) fietsten een totale voorsprong van 6’20” bij elkaar.

Het peloton liet in de eerste wedstrijduren begaan en hield de situatie onder controle. Voorzichtig knabbelden ze aan de voorsprong van de kopgroep. Het was wachten tot het peloton de lokale ronde in Overijse bereikt had, alvorens het tempo achter de kopgroep stevig de hoogte in ging. Op de Hagaard ging Cosnefroy (AG2R Citroën Team) een eerste keer aan de boom schudden. Florian Vermeersch (Lotto Dstny) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) sprongen op het wiel van de Fransman.

Wegrijden deden ze niet, maar onder de impulsen in het peloton zakte de voorsprong van de koplopers onder de minuut. Op 58 km van de streep achtte Cavagna (Soudal Quick-Step) zijn moment gekomen. De Fransman snelde op de Moskesstraat naar de kop van de wedstrijd, terwijl De Pestel de rol vooraan moest lossen. Ook voor medevluchters Meens en Townsend ging het te snel. Enkel vroege vluchter Gudmestad kon standhouden en wist het wiel van Cavagna te volgen. In de achtergrond waren het Healy (EF Education-EasyPost), Godon (AG2R Citroën Team), Kron (Lotto Dstny) en Lucas Eriksson (Tudor Pro Cycling Team) die in de tegenaanval trokken en de aansluiting konden maken.

De kopgroep van 6 mocht met een voorsprong van 45” aan de laatste ronde beginnen. Cavagna ging er meteen vandoor, maar op de Hagaard was het Healy die de Fransman bijhaalde en zelf doorzette. Ook Godon schoof mee. Voor Gudmestad was het verhaal uit, maar ook Kron en Eriksson kraakten. Het signaal voor Lotto Dstny om in het peloton de boel in handen te nemen.

Dat peloton laten terugkeren, dat was wat ze vooraan wilden vermijden. En dus versnelde Healy opnieuw op de Hertstraat. Godon kon die Ier volgen, voor Cavagna ging het de snel. In de laatste 5 km hadden de twee hun voorsprong uitgebouwd tot meer dan een halve minuut en dus mochten ze zich stilaan gaan opmaken voor een sprint à deux op de Brusselsesteenweg. Met nog 200 m te gaan was het de Fransman die van op kop aan zijn sprint begon. Healy kwam niet meer uit het wiel en bolde als tweede over de streep. Cosnefroy vervolledigde het feestje voor AG2R Citroën Team en mocht net als vorig jaar als derde op het podium.

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm