Alaphillipe pakt in Overijse eerste zege in de regenboogtrui

Alaphillipe pakt in Overijse eerste zege in de regenboogtrui

Road  07/10/2020

Na een tweede plek in 2019 mocht Alaphilippe dit jaar dan toch zegevieren in Overijse. De wereldkampioen klopte Van der Poel en Cosnefroy in de sprint en pakte zo z’n eerste overwinning in de regenboogtrui.

Een kopgroep van 5 kreeg al vroeg in de wedstrijd een vrijgeleide: Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Juraj Sagan (Bora-Hansgrohe), Michael Storer (Team Sunweb), Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen – Baloise) en Andrea Peron (Team Novo Nordisk). Het peloton liet vrij snel begaan, maar 1 renner maakte wel nog de oversteek: Mattias Skjelmose Jensen (Trek Segafredo). Die 6 kleurden dus de eerste wedstrijduren en reden een maximale voorsprong van 5 minuten bij elkaar.

Op 60 km van de streep ging wereldkampioen Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) voor een eerste keer aan de boom schudden, maar het resultaat bleef beperkt tot een 5-tal nerveuze kilometers in het peloton. Vooraan moest Peron wel de rol lossen en ook de voorsprong van z’n 5 medevluchters slonk op dat moment zienderogen. Op zo’n 40 km van de streep was het verhaal van de vroege vlucht uit.

Bij de eerste passage op de Moskesstraat, op zo’n 33 km van de streep, achtte Alaphilippe z’n tweede moment gekomen. Stybar (Deceuninck – Quick-Step) rolde de rode loper voor z’n kopman uit, maar het was Van der Poel (Alpecin-Fenix) die mee aansloot en prompt het tempo ging bepalen. Boven op de kasseienhelling sloegen Alaphilippe en Van der Poel de handen in elkaar.

In de achtervolging deed Wellens (Lotto Soudal), de derde van vorig jaar, er alles aan om solo het gat te dichten, maar dat lukte hem niet. Het trio Cosnefroy (AG2R La Mondiale), Colbrelli (Bahrain-McLaren) en Fraile (Astana Pro Team) gingen op en over Wellens en kwam met nog zo’n 28 km te gaan zelfs vooraan aansluiten. Team CCC zette ondertussen alles op alles in het peloton om kopman Trentin dichterbij te brengen. Maar het was Kwiatkowski die op ‘t Schavei alleen de sprong naar voor kon maken. Zo dook een kopgroep van 6 de laatste ronde in.

Het verschil met het peloton was nooit echt groot en op de laatste keer Hagaard kwamen weer nieuwe mannen vooraan aansluiten, waaronder een mannetje in steun voor zowel Van der Poel als Alaphilippe. Op de Herstraat was het tijd voor versnelling nummer 3 van de wereldkampioen en opnieuw bleven alleen Alaphilippe en Van der Poel vooraan over. Doorrijden deden ze nog niet en nog maar eens kon er weer een kleine groep bij het kampioenenduo komen aansluiten: Kwiatkowski, Colbrelli, Cosnefroy en Covi.

Op de tweede en laatste keer Moskesstraat volgde een vierde versnelling van Alaphilippe. Van der Poel kwam boven in het wiel van de wereldkampioen en ook de Fransman Cosnefroy kon even verder komen aansluiten. De drie reden samen naar de aankomst van de 60ste editie van De Brabantse Pijl. Daar was wereldkampioen Alaphilippe de snelste in de sprint, voor Nederlands kampioen Van der Poel en de Fransman Cosnefroy.  

Foto: Photonews

Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Lees meer | Cosnefroy pakt overwinning op de Brusselsesteenweg
Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Lees meer | Longo Borghini soleert naar overwinning in Overijse
Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Lees meer | Woon de start van de vrouwenwedstrijd bij in Lennik
Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm
Lees meer | Hersenletsel Liga lanceert Dag van de Fietshelm