Bekijk het overzicht

Marta Bastianelli sprint naar de zege in eerste editie Brabantse Pijl voor Elite vrouwen

12 April 2018

Het was de eerste editie van de Brabantse Pijl voor Elite Vrouwen, voordien de Pajot Hills Classic. Net als in Overijse werd ook in Gooik de overleden Michael Goolaerts herdacht met een minuut stilte. Nadien vertrokken 138 rensters voor een tocht van 136 km door het Pajottenland. Tussen start en finish in de gemeente Gooik lag heel wat klim- en kasseiwerk op de rensters te wachten.

De eerste uitval van de dag kwam van Jessy Druyts, die het gezelschap kreeg van Kseniia Dobrynina, maar erg ver kwamen het duo niet. Ook een uitvalspoging van Flavia de Oliveira was over voor ze goed en wel vertrokken was. 

Na 40 kilometer in de benen raakte de traditionele vlucht van de dag dan toch weg. Daarbij: Janneke Ensing, Rasa Leleivyte, Ruth Winder, Amanda Spratt, Spela Kern, Yara Kastelijn, Agnieszka Skalniak en Kelly Druyts. Dat groepje reed een hele tijd rond de minuut voor het peloton uit, maar na een tegenaanval vanuit het peloton werd die voorsprong al snel gereduceerd tot een twintigtal seconden. 

De voorsprong werd helemaal teniet gedaan door een aanvalspoging van een vijftal, met daarbij Jessica Allen, Liane Lippert en Sarah Rijkes. Het peloton reageerde meteen en dichtte daarmee ook meteen het gat met de 8 koploopsters.

Met een volledig peloton gingen we de laatste drie lokale ronden van 21km in. Na een val op de kasseistrook van de Blijkheersstraat trokken een zevental rensters in de aanval. Opnieuw Janneke Ensing, Lianne Lippert, en Amanda Spratt, deze keer in het gezelschap van Europese kampioene Marianne Vos, Demi De Jong, Anna Henderson en Sofie De Vuyst. Achter de leidsters vormt zich een groep van 28 met daarin Bastianelli, Brand, Kirchmann, D'Hoore, Bujak en Kelly Druyts. Ruth Winder probeerde nog een tegenaanval maar alweer volgde een versnelling uit de achtergrond die zowel de tegenaanval als het gat op de leidsters teniet deed. 

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde kregen we dus alweer een groep van 35 rensters want onder andere Ruth Winder moest al snel lossen. We stevenden af op een sprint met de kopgroep. Daarin was Marta Bastianelli de Canadese Leah Kirchman en de Europese Kampioene Vos te snel af. Jolien D'hoore moest zich tevreden stellen met de 4de plaats, Maria Confalonieri vervolledigde de top 5. 

Verslag: Pieter Vanraes

Foto's: Photonews

  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews