Bekijk het overzicht

Oppermachtige Sony Colbrelli volgt Vakoc op als winnaar van de Brabantse Pijl

12 April 2017

Vijf renners in de vlucht van de dag

Een massa volk zakte woensdag af naar het prachtige Leuven voor de 57e editie van de Brabantse Pijl, de laatste klassieker in het rijtje van voorjaarsklassiekers onder de vlag van Flanders Classics. ‘Conquest of Paradise’ van Vangelis weergalmde in de schaduw van het Leuvense stadhuis op de Grote Mark, de renners, met heel wat ambitieuze favorieten aan de start, gingen van start voor een tocht van 197km, gekruid met maar liefst 26 hellingen.

Net als vorig jaar kreeg de traditionele vroege vlucht al snel groen licht van het peloton. Vijf koplopers fietsten een voorsprong van meer dan zes minuten bij elkaar: Jacques Janse Van Rensburg (Dimension Data), Adam Blythe (Aqua Blue), Lorenzo Rota (Bardiani Valvole), Zakkari Dempster (Israel Academy) en Christophe Masson (WB - Veranclassic).

Aangenaam kijkstuk met Belgen in de hoofdrol

Lang duurde het liedje van het vijftal niet want al bij de eerste van drie lokale ronden van 23km in en rond Overijse ging het tempo in het peloton met een ruk de hoogte in en waren de vijf renners eraan voor de moeite. Dat vele renners de Brabantse Pijl met stip hadden genoteerd in de agenda, werd al snel duidelijk toen de (schaduw)favorieten hun pionnetjes tactisch voorin posteerden. Een sterke Silvan Dillier (BMC) schudde aan de boom en kreeg een mooi gezelschap met zich mee: Naast de Belgen Tiesj Benoot (Lotto-soudal), Laurens De Plus, Dries Devenyns (beiden Quick Step Floors), Stijn Devolder (Veranda’s Willems) en Victor Campenaerts pikten ook Colbrelli en Bole (beiden Bahrain-Merida), Lindeman (LottoNL-Jumbo) en Juul-Jensen (Orica-Scott) hun wagonnetje aan.

Lotto-Soudal aast op winst, maar stuit op beresterke Colbrelli

Dat de mannen van Lotto-Soudal na de mislukte kasseiklassiekers iets wilden tonen, was een understatement. Het ploegspel van de rode brigade was nagenoeg perfect: met Tiesj Benoot zat er een mannetje mee vooraan, in het peloton zaten een gretige Wellens en Van der Sande klaar voor de finale.

In dat peloton werd er echter afwachtend gekeken naar de dertien koplopers, waar het echter ook allesbehalve vlot draaide. De overgebleven mannen in het pak kwamen nooit dichter dan 25 seconden tot de voorlaatste helling van de dag: de laatste keer IJskelderlaan.

Het was Tosh Van der Sande die de debatten opende, Wellens nam gezwind over en Peter Vakoc zag zijn kans schoon om mee te glippen. De winnaar van vorig jaar gebruikte Van der Sande als ideale springplank naar de kopgroep en zou, samen met Tim Wellens, meespurten voor een tweede opeenvolgende zege. Daar stak een ijzersterke Sony Colbrelli een stokje voor: met sprekend gemak klopte hij de Tsjech in een sprint met tien. Benoot en Wellens moesten vrede nemen met plaats drie en vier, maar kunnen met een goed gevoel richting Amstel Gold Race.

Foto's: Photo News