Bekijk het overzicht

De Brabantse Pijl met extra pit in Beersel

8 January 2019

Op woensdag 17 april zal De Brabantse Pijl het klassieke voorjaar van Flanders Classics 2019 afsluiten. Na de kasseienkoersen is De Brabantse Pijl de opener van het vierluik voor de klimmerstypes in het peloton, gevolgd door de Amstel Gold Race en de Ardennenklassiekers. De wedstrijd van de mannen gaat zoals de voorije jaren van start in Leuven en eindigt in Overijse, met onderweg een extra lokale lus in Beersel-Huizingen. Ook de vrouwen, die starten en finishen in Gooik, kan iedereen tijdens twee passages in Beersel aan het werk zien. 
 

Dubbele passage over Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat

De wedstrijd van de mannen wordt om 12u30 voor het stadhuis van Leuven op gang geschoten. In de rit van 200 km krijgen de renners 32 hellingen voorgeschoteld. Na een vlakke aanloop via Overijse en Eigenbrakel zet het peloton koers naar Beersel, waar de Alsemberg na 50 km wedstrijd wacht.

Flanders Classics, in samenwerking met WSC Rode Sportief, kiest er in 2019 voor om de regio die in het verleden de thuisbasis was voor De Brabantse Pijl extra in de kijker te zetten. Er worden twee lokale ronden ingevoerd in Beersel, dat van oudsher tot het DNA van deze wedstrijd behoort, met passages door Dworp-Huizingen-Lot-Beersel en beklimmingen van drie hellingen: Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat. Twee keer zal het peloton dus deze drie hellingen terugvinden op de lokale ronde van 16,3 km. Na de dubbele passage in Beersel, trekt het peloton, via Sint-Genesius-Rode, weer richting Overijse voor de finale. 

Ook bij de vrouwenwedstrijd kiest Flanders Classics, in samenwerking met WSC Rode Sportief en Pajot Sports vzw, voor extra aandacht voor Beersel. In afwachting van de passage van de mannen, kan het publiek er ook de vrouwen aan het werk zien. De Brabantse Pijl voor vrouwen is aan z’n tweede editie toe. Hun wedstrijd gaat om 12 uur van start in Gooik, voor een rit van 137 km. De vrouwen rijden vanuit Gooik naar Beersel waar ze twee keer exact dezelfde ronde als hun mannelijke collega’s afwerken, met dus ook voor hen twee passages over de Bruine Put, Menisberg en Lotsestraat. 
 

Ongewijzigde finales in Overijse en Gooik

De finale van de mannenwedstrijd speelt zich zoals de voorbije jaren af in en rond Overijse, met drie lokale rondes over de Hagaard, Hertstraat, Holstheide, Ijskelderlaan en ‘t Schavei. 

De vrouwen rijden na de passage in Beersel, met 6 hellingen, weer richting Gooik voor de finale. Bij het binnenrijden van Gooik wachten de kasseien van de Schavolliestraat een eerste keer, net als een doortocht aan de finish. Daarna starten ook de vrouwen aan hun finale met drie lokale ronden (op 56 km van de finish). Met de vermaarde kasseien van de Schavolliestraat in iedere ronde.

  • (c) Kramon © (c) Kramon
  • (c) Kramon © (c) Kramon
  • (c) Kramon © (c) Kramon