Bekijk het overzicht

Petr Vakoc bezorgt Etixx-Quick-Step de zege in de Brabantse Pijl

13 April 2016

Leuven maakte zich woensdagochtend op voor de afsluiter van een schitterend Flanders Classics-voorjaar. De 56e Brabantse Pijl beloofde, ondanks de afwezigheid van Philip Gilbert, voor vuurwerk te zorgen tussen Leuven en Overijse en loste zijn verwachtingen helemaal in. Al bij het buitenrijden van Leuven probeerden twee renners te zorgen voor de ontsnapping van de dag. Een teken voor wat nog komen zou op de 26 hellingen die de 195 gestartte renners geserveerd kregen.

Vier renners glipten al snel weg uit het peloton en mochten hun voorsprong uitbouwen tot maximaal vijf minuten. Hun namen: Emanuel Buchmann (Bora-Argon 18) , Oliver Zaugg (IAM), Alberto Cecchin (Team Roth) en Sergey Nikolaev (Gazprom). Een lang leven was hun vlucht echter niet beschoren want door het beukwerk van Lotto-Soudal en Orica-GreenEdge, in opdracht van Michael Matthews, werd het kwartet al snel gegerepen.

De jongens van Lotto-Soudal bleven de koers hard maken op de drie lokale ronden van 23 kilometer in en rond Overijse. Op het menu: Hagaard, de Hertstraat, de Holstheide, de IJskelderlaan en het Schavei. Met Sean De Bie glipte een mannetje mee in een nieuwe ontsnapping, ook Daryl Impey (Orica-GreenEdge) en Pieter Serry (Etixx-Quick-Step) waren mee. Vanuit de achtergrond kwamen onder andere Tosh Van Der Sande en Dylan Teuns nog mee aansluiten, maar opnieuw hield het peloton alles netjes onder controle.

Op de voorlaatste beklimming van de IJskelderlaan achtte Tim Wellens zijn moment gekomen. Julian Alaphilippe doorzag het gevaar en sloot aan, maar ook nu was deze vlucht niet de goeie. Impey en Orica GreedEdge haalden het duo terug waardoor we met een groep van ongeveer 40 man naar de aankomst leken te gaan. De beslissing viel uiteindelijk op het Schavei, waar vijf renners streden om de winst.

Gallopin, voor wie de rode loper was uitgerold door een beresterke Wellens, kreeg het gezelschap van Gasparotto, Vakoc, Tanner en Alaphilippe. Het was de Tsjechische kampioen Petr Vakoc (Etixx-Quick-Step) die nog over de beste benen beschikte en knap afrondde. Solo kwam de jonge renner uit het kamp van Patrick Lefevre over de meet in wat ongetwijfeld de mooiste zege is tot dusver in zijn beloftevolle carrière. Gasparotto eindigde tweede, Gallopin moest vrede nemen met de derde plaats.

Foto: © Digitalclickx

Gerelateerd nieuws